Annons

Annons


Blåbärsmunkar med vaniljsås!

Alltså dom här munkarna! Fyllda med en supergod blåbärskräm, rullade i socker och kanel och serverade med hemmagjord vaniljsås! Många tror att det är svårt att göra munkar hemma men det är det verkligen inte! Här kommer mitt enkla men goda recept =)

8 munkar
15 minuter + 45 minuter jäsning

Munkar 
25 g jäst
120 g smör
1 dl mjölk
2 1/2 msk socker
5 +1 dl vetemjöl
2 äggulor
5 dl olja

Blåbärskräm 
400 g frysta blåbär
2 msk florsocker
1/2 citron, juice + zest
1 1/2 msk potatismjöl
3-4 msk vatten
en nypa kanel

Annons

Vaniljsås
5 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl grädde
2 dl röd mjölk

Gör så här 
Munkar: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader. Häll mjölk & smörblandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker och mjöl ( ca 5 dl) och blanda till en slät deg. Arbeta till sist in äggulorna i degen och knåda till en fin deg ( använd ca 1 dl mjöl till knådningen) Dela degen i åtta bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper under och täck med en kökshandduk. Låt jäsa i ca 45 minuter.

Blåbärskräm: Värm upp frysta blåbär i en kastrull ihop med florsocker. Ha i citronjuice plus citronzest och rör om. Blanda ihop potatismjöl och vatten i ett glas och häll i kastrullen. Rör om till en kräm och ha i en nypa kanel. Låt svalna.

Vaniljsås: Blanda äggulor och socker i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka upp det med grädden och mjölken. Häll den varma gräddmjölken över äggulorna, vispa ihop snabbt och häll tillbaka i kastrullen. Vispa under låg värme tills vaniljsåsen börjat tjockna. Häll över vaniljsåsen i en bunke och låt svalna.

Hetta upp oljan i en kastrull till ca 145-150 grader. Fritera ca 3 munkar i taget i ca 2 1/2 minuter på varje sida. Håll koll på oljan så den inte blir för varm. Ta upp dem och lägg på hushållspapper. Rulla munkarna i socker & kanelblandningen. Skär ett snitt i munkarna (med en träpinne och rör runt lite så plats skapas till fyllningen) Fyll dem med blåbärskrämen (jag använder en lite spritspåse och tyll)

Servera med vaniljsåsen och njut!

Hope u like 😉

Kram Daniel

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin