Annons

Annons


Krämig pasta med portabello, parmesan och ett pocherat ägg 

Den här krämiga, mastiga pastarätten mättar garanterat era gäster. Finns det något härligare än ett perfekt tillagat pocherat ägg som rinner över den krämiga pastan?

pasta-portabello

4 portioner
20-30 minuter

Svampsås
1 gul lök
1­–2 vitlöksklyftor
4–6 portabellosvampar, beroende på storlek
2 msk olivolja
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
4 timjankvistar
2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond
juice av ½ citron
Pasta för 4 personer

Annons

Pocherat ägg
4 msk ättikssprit (12%)
4 ägg
1 liter vatten
1 tsk salt

Övrigt
2 dl riven parmesanost
2 msk rivet citronskal
salt
svartpeppar
färsk timjan

Gör så här
Finhacka lök och vitlök till såsen och skär svamp i små bitar. Fräs löken och vitlöken i olivolja i en stekpanna i ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt svampen och stek mjuk, ca 3 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och koka ihop till en krämig men inte allt för tjock sås.

Förbered fyra glas med 1 msk ättikssprit i vardera. Knäck ett ägg i varje glas och låt dra 3–5 minuter. Äggvitan kommer att lägga sig som ett skydd runt äggulan.

Koka upp vatten och salt i en mindre kastrull. Sänk värmen så kokningen avstannar. Rör runt i vattnet så att det bildas en virvel. Häll innehållet i ett av glasen i vattnet. Lyft upp ägget med en hålslev när vitan har stelnat och gulan fortfarande är lös, ca 2 minuter, och lägg på en tallrik. Värm vattnet i kastrullen och upprepa proceduren med de andra äggen.

Koka pastan al dente i saltat vatten i en kastrull, ca 2 minuter. Häll av vattnet, lägg pastan i såsen och låt sjuda ytterligare 1–2 minuter. Tillsätt parmesanost och citronskal. Smaksätt med salt och peppar.

Uppläggning
Fördela pastan på tallrikar och lägg de pocherade äggen ovanpå. Garnera med lite timjan.

Njut!

Kram Daniel

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin