Annons

Annons


Langos med smörstekta kantareller och comtémousse

Langos kommer ursprungligen från Ungern och har blivit en folkkär rätt runt om i världen! Inte så konstigt då det är så gott! Ofta är langos lite större i storleken men jag tycker det är trevligt att servera dem lite mindre. Lyxigt? Absolut! Vem gillar inte kantareller? Här har jag smörstekt kantarellerna och gjort en sjukt god mousse på en fransk ost Comté.

15 minuter + 1 timme jäsning
ca 15 stycken

Langos
1-2 mjöliga potatisar med skal ( 1 stor eller 2 mindre)
1 ½ dl fet mjölk
20 g jäst
1 tsk florsocker
2 ½ -3 dl vetemjöl + ½ dl till knådning
1 ½ tsk salt
½ liter olja

Annons

Gör så här
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten i en kastrull. Skala och riv grovt på ett rivjärn.
2. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Lägg smulad jäst och socker i en skål. Lös upp i lite av mjölken och låt dra ca 5 minuter. 3. Häll mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Tillsätt potatisen, salt och resterande mjölk. Rör ihop, lägg degen på ett mjölat bord och knåda till en slät och inte allt för fast deg. Lägg degen i en skål, häll över lite mjöl och täck med en kökshandduk. Låt jäsa ca 1 timme gärna på ett varmt ställe.
4. Hetta upp olja till ca 160-180 grader i en kastrull eller en stekpanna. Skär degen i ca 15 bitar, platta ut dem något, likt små
5. ovala pizzor. Fritera gyllenbruna i oljan och låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna något innan du lägger på toppingen.

Tips: Fritera inte langosen för länge. Dom ska bli mer gyllene i kanterna och blekare i mitten.


Comtémousse
2 dl crème fraiche
100 g Philadelphia, mjukost
½ msk vitvinsvinäger
70 g comtéost, finriven
salt
vitpeppar

Kantareller 
350-400 g kantareller
3 msk smör
½ dl gräslök, fint skuren
salt
svartpeppar

Topping
gräslök, fint skuren
riven comtéost


Gör så här
1. Vispa crème fraiche i ca 3-5 minuter tills den börjar bli fast. Ha i mjukost och vitvinsvinäger. Vispa ytterligare i nån minut. Vänd i osten och smaka av med salt och peppar. Plasta och ställ i kylen i ca 30 minuter.
2. Rensa och borsta kantarellerna noga. Skär i mindre bitar om det är stora kantareller.
3. Lägg kantarellerna i en gjutjärnspanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort.
4. När all vätska är borta, ha i smör och gräslök. Stek i några minuter och smaka av med salt och peppar.
5. Toppa din langos med kantareller, comtémousse, gräslök och riven comtéost.

Testa även mina toppings pulled chicken eller kräftröra 😉

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin