Annons

Annons


Potatis- & purjolökssoppa med krämigt ägg och friterad purjolök!

Potatis- och purjolökssoppa! En av mina absolut favoritsoppor. Len, krämig, mild och rund. Nu när det ju ingen direkt sommar ute, så varför inte äta en god soppa? Den friterade purjolöken ger verkligen smak till soppan =) Här kommer mitt recept.

IMG_2544 kopia

40 minuter
4 portioner

Potatis- och purjolökssoppa
1 gul lök
5 medelstora potatisar
2 msk olja
½ purjolök
0,8–1 liter vatten
2 Fond ”Du Chef” kyckling eller grönsak
1 ½ dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1–2 krm kajennpeppar
salt
svartpeppar

Annons

Friterad purjolök
½ purjolök
½ liter olja
2 msk maizena
salt

Krämiga ägg
2 ägg
vatten
salt

Övrigt
crème fraiche
olivolja
fint skuren gräslök
bröd

Gör så här
Skala lök och potatis till soppan och skär i bitar. Fräs mjuka i olja tillsammans med skivad purjolök i en kastrull i några minuter utan att de får färg. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka under lock på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 15 min. Mixa soppan helt slät. Häll i grädde, värm soppan och smaksätt med citron, kajennpeppar, salt och peppar.

Skär purjolöken i ringar, skölj väl och låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Hetta upp olja till 120–140 grader i en kastrull. Vänd purjolöksringarna i maizena och fritera gyllenbruna och krispiga i oljan. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Täck äggen med vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 5 minuter. Spola äggen med kallt vatten så kokningen avstannar. Skala äggen, halvera och salta dem lätt.

Uppläggning
Rör crème fraichen lös och häll i en spritspåse. Spritsa några prickar i soppan och dra med en smal pinne genom mitten på varje prick så det bildas hjärtan. Droppa över lite olivolja och strö över purjolök och gräslök. Servera med ägghalvor. Servera gärna något gott bröd till.

Hoppas ni får en härlig dag och en bra start på veckan!!
Jag reser till Portugal om några dagar! Det ska bli såå skönt!

Kram Daniel

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin