Annons

Annons


Karpatka – En krämig polsk vaniljkräm mellan de goda ”petit choux liknande” bottnarna

Igår lovade jag att dela med mig av ett till recept från min kommande kokbok! Här kommer receptet på en (finner inga ord på hur god den här krämiga bakelsen är!) Sjukt god! Efter varje tugga vill man ha mer och mer! Den här bakelsen kallas för Karpatka och är döpt efter karpatiska bergen mellan Polen och Slovakien. Den här bakelsen påminner mig just om snöiga höga berg, så vacker den är! En krämig polsk vaniljkräm mellan de goda ”petit choux liknande” bottnarna och florsocker som topping på bakelsen. Svårt att säga nej till denna skapelse :-)

Pol%20dessert%201%20DSC6143

FOTO: Charlotte Gawell

60 minuter + 2 timmar (för att svalna) + 2 timmar i kyl
8–10 bitar

Polsk vaniljkräm
1 liter fet mjölk
5 äggulor
5 msk maizena
5 msk vetemjöl
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljextrakt
220 g osaltat rumsvarmt smör

Annons

Bottnar
2 långpannor, ca 32 x 24 cm
2 1/2 dl vatten
150 g osaltat smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
4 ägg

Övrigt
florsocker

Gör så här
Häll 2 ½ dl mjölk till vaniljkrämen i en skål. Vispa i äggulor, maizena och vetemjöl.

Värm resterande mjölk i en kastrull på medelvärme. Häll i sockret när första bubblan syns och blanda väl tills sockret har löst sig helt. Låt mjölken koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i äggsmeten. Värm igen under konstant vispning tills krämen har tjocknat, den får inte koka. Häll över i en skål och lägg en bit plastfolie direkt på krämen så att det inte bildas en hinna. Låt svalna helt i rumstemperatur.

Vispa smör luftigt med en elvisp eller i en köksmaskin. Tillsätt 1 dl kräm i taget tills all kräm är blandad med smöret. Häll i vaniljextraktet och vispa ytterligare ca 30 sekunder på hög hastighet. Krämen ska bli jämn och glansig.

Sätt ugnen på 180 grader.

Koka upp vatten och smör till bottnarna i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i vetemjöl. Värm blandningen och rör med en träsked tills degen släpper kanterna och formas till en boll. Lägg degen i en köksmaskin eller en skål och låt svalna ca 15 minuter.

Vispa degen tillsammans med bakpulver och salt på ganska hög hastighet i köksmaskinen. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn deg. Fördela degen jämnt i två smorda långpannor. Försök att täcka hela långpannorna. Det behöver inte vara perfekt, det viktiga är att hela formen är fylld och att det inte är några hål i degen. Grädda i ugnen tills bottnarna har fått fin färg och degen har rest sig likt höga berg på några ställen, ca 30 minuter. Låt svalna helt.

Uppläggning/Montering
Lyft försiktigt upp bottnarna ur långpannorna. Lägg bakplåtspapper i en av de använda formarna. Låt pappret hänga ut lite från sidorna så att bakelsen lätt kan lyftas ur formen när den är klar. Lägg en botten med den platta sidan ner och topparna upp i formen. Häll på all vaniljkräm och jämna till med en palettkniv eller slickepott. Lägg den andra botten ovanpå, också den med den platta sidan ner. Platta till lite med händerna och ställ i kylen minst 2 timmar. Lyft ur bakelsen ur formen, ställ den försiktigt på önskat serveringsfat och pudra över rikligt med florsocker.

Ni måste verkligen testa att baka denna bakelse! Den kanske ser komplicerad ut men jag lovar att den inte är det.
Alla mina rätter ur boken är lättlagade!

Enjoy allihopa!

Kram Daniel

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsAnnons
Senaste från Elle Mat & Vin