Thailändsk wok med risnudlar, tigerräkor och sambalmajonnäs

Att jag älskar asiatisk mat är ingen hemlighet =) Speciellt thailändsk mat! Här har jag valt att woka risnudlar ihop med grönsaker som sedan smaksätts med en grymt god sås och toppas med stekta tigerräkor som självklart är miljömärkta (MSC) Till det har jag gjort en god sambalmajonnäs som man kan doppa tigerräkorna i =) Här nedan kommer mitt recept.

30 minuter
4 portioner

Sambalmajonäs
1 ägg
½ msk mirrin
½ msk risvinäger
2-3 dl rapsolja
½-1 msk sambal
salt

Woksås
1 dl ostronsås
1 dl fisksås
2 msk strösocker
4 vitlöksklyftor
2-3 röd chili eller thaichili (het)
1 lime, juice
1 kruka koriander

Nudelwok & Stekta tigerräkor
200 g risnudlar (gärna breda)
olja till stekning
3 salladslök, finstrimad
1 röd paprika, strimlad
100 g thaibroccoli (young broccoli)
80 g vitkål, finstrimlad 
olja till stekning 
2 vitlöksklyftor
20-24 tigerräkor (MSC märkta)
salt

Övrigt
100 g böngroddar
1 kruka koriander
2 lime

Gör så här
1. Majonnäs– blanda ägg, mirrin, och risvinäger i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning med en visp eller en mixerstav. Smaksätt med sambal och salt. Ställ i kyl.

2. Woksås- blanda alla ingredienser till såsen i en skål eller en mixer och mixa helt slätt. Ta bort kärnorna från chilin om du inte vill ha så mycket hetta.

3. Nudelwoken- häll kokhett vatten över risnudlarna och låt stå i ca 5 minuter. Skölj med kallt vatten, ställ åt sidan och låt rinna av. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller en wokpanna och fräs salladslök, paprika, thaibroccoli och vitkål i nån minut. Tillsätt risnudlarna och blanda. Smaksätt din nudelwok med såsen (ca 1 1/2-2 dl sås är nog lagom) men kan behövas mer eller mindre beroende på märket på t.ex. fisksås eller ostronsås. Så smaka av. Stäng av plattan.

4. Tigerräkor- skala, rensa och skölj tigerräkorna (om de inte redan är det)
Hetta upp en stekpanna (riktigt het) med olja och lägg i räkorna. Salta och stek i ca 1 minut på vardera sida eller tills räkorna är fina och röda.

5. Nu är det bara att lägga upp maten. Toppa med färska böngroddar (finns i asiatiska butiker) och koriander. Servera med en halv lime och sambalmajonnäs.

Hoppas ni vill prova den här rätten 😉 Riktigt gott.

Kram Daniel

LÄS OCKSÅ

(0)
Senaste från Elle Mat & Vin